Krumplis, kelt pogácsa

Krumplis, kelt pogácsa

Hozzávalók: 1 közepes krumpli, 75 dkg liszt, 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 1 dl tej, 1 tojás, 1 evőkanál sertészsír.

A krumplit meghámozzuk, megmossuk, apróra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Amikor megpuhult, a levében áttörjük.

A langyos tejbe cukrot szórunk, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk. Megsózzuk, beleborítjuk a megkelt élesztős tejet, adunk hozzá egy tojást. Apránként dagasztjuk bele a langyos krumplit a levével együtt.

Amikor összeállt, a zsírt is beledolgozzuk, lelisztezzük, konyharuhával letakarva bő fél óráig kelesztjük.

Utána deszkán átgyúrjuk, kisodorjuk, és kikent tepsibe helyezzük. Vízzel enyhén átmosdatjuk, majd hideg sütőbe tesszük, hogy ott is keljen addig, amíg felmelegszik. Mosolygós pirosra sütjük.

Akkor jó, ha a külseje ropogós, a bélzete pedig puha. Kockákra vágva tálaljuk a halhoz, vagy a vakhalhoz.

A jenői pogácsa sokkal inkább kenyér, mint pogácsa, de a helyiek így nevezik. Kenyérként is fogyasztható.