Tejfölös hal

Tejfölös hal

Hozzávalók: 2 ponty, 1 kárász, só, 15 dkg kukoricaliszt, 1 evőkanál őrölt paprika, zsír. A mártogatóshoz: 7 dl tejföl, 5 gerezd fokhagyma, só, 1 evőkanál ecet. Vakhal: 4 tojás, 1 teáskanál só, 6 dkg liszt, 1 evőkanál tej, a sütéshez étolaj, vagy zsír.

A halakat megtisztítjuk, beirdaljuk, alaposan besózzuk. A tepsit kikenjük zsírral. A kukoricalisztet a paprikával összekeverjük. Ebben megforgatjuk a halszeleteket, és tepsibe tesszük. Tetejüket is meglocsoljuk zsírral. Előmelegített sütőben, fél időben megforgatva, bő fél óráig sütjük.

Tejfölös mártogatóst készítünk hozzá. A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Egy tálba beleöntjük a tejfölt, hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, végül az ecettel összekeverjük.

A vakhalhoz a tojásokat sóval és liszttel simára keverjük, kevés tejet csurgatunk bele, és meleg olajban, vagy zsírban, evőkanálnyi kupacokban, mindkét oldalukon kisütjük. A tejfölös mártogatóst egy evőkanál tejjel hígítjuk, ebbe beleforgathatjuk a vakhalat. Negyed óra múlva fogyasztható, de lehet úgy is enni, hogy csak mártogatjuk a tejfölbe.