Kapros-túrós gánica
Hozzávalók:1 kiló burgonya, 30 dkg liszt, 20 dkg füstölt szalonna, 25 dkg túró, 15 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, só, 2 dl tejföl.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, kisütjük a zsírját.
A megpucolt, megmosott apró kockákra vágott burgonyát annyi sós vízben, ami éppen ellepi, feltesszük főni. Addig főzzük, amíg a burgonyatörővel könnyedén szét tudjuk nyomni a saját levében. Ekkor teszünk bele két evőkanál zsírt. Utána folyamatos keverés közben beledolgozunk harminc deka lisztet, és addig tartjuk a tűzön, amíg a liszt is átfő. Ez kb. öt perc.
Az apró kockákra vágott vöröshagymát bő zsírban sárgára pirítjuk. Ebbe a hagymás zsírba fogjuk beleszaggatni a megfőtt gánicát.
A két kanállal megformázott galuskákat hagymás zsírban megforgatjuk. Tányérra rakjuk, kapros, sós túróval, és szalonna pörcökkel megszórjuk. Végül tejföllel és frissen vágott kaporral díszítjük.