Padlizsánkrém sült paprikával

Padlizsánkrém sült paprikával

Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 40 dkg piros színű (kápia) paprika, 2 nagyobb lila hagyma, 1 dl házi ketchup, fél dl étolaj. Fűszerek: 2 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors és kurkuma. Az üvegek tetejére 1-1 evőkanál étolaj.

A padlizsánok zöld végét levágjuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és egy óráig sütjük. A paprikát is mellérakhatjuk, ezt addig sütjük, amíg kezd megbarnulni.

A megsült padlizsánokat héjukból kifordítjuk, és fakanállal kikaparjuk. A paprikák magjait eltávolítjuk, és a héjából kikaparjuk a húsát.

A lila hagymát megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk, és az olajban puhára pároljuk. Hozzákeverjük a kikapart padlizsánt és paprikát, és a házi készítésű ketchupöt. Simára turmixoljuk, majd beletesszük a fűszereket.

Folytonosan keverve felforraljuk, és üvegekbe töltjük. Óvatosan bánjunk vele, magára hagyni nem lehet, mert hatalmasakat puffog, pillanatok alatt beteríti a konyhát, ha nem vigyázunk. Vízgőzben átmelegítjük, és abban hagyjuk kihűlni.

Az üvegek tetejére kevés étolajat öntünk, hogy elzárjuk a levegőtől. Celofánnal lekötve sokáig eláll.

Kenyérre kenve, de húsok, vagy tészták töltelékeként is nagyon ízletes finomság.