Lecsós sertésszelet kölessel

Lecsós sertésszelet kölessel

Hozzávalók: (8 személyre) másfél kg sertéscomb, 10 dkg liszt, fél dl étolaj, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 kávéskanál kurkuma, 4 teáskanál őrölt paprika, 12 gerezd fokhagyma, 5 db lila hagyma, 1 kg paprika, 1 csokor petrezselyem, 80 dkg paradicsom, 4 evőkanál házi ketchup. Fűszer só: lestyán, oregano és só keveréke.

A köleshez: 5 dl köles, 1 lilahagyma, 3 sárgarépa, fél dl étolaj, 2 kávéskanál só, kis csokor petrezselyemzöld.

A sertéscombot szeletekre vágjuk, fűszer sóval, őrölt borssal és kurkumával megszórjuk, kiklopfoljuk, és lisztben megforgatjuk. Olajjal kikent sütőedénybe tesszük. Meghintjük őrölt paprikával, és rászeljük a fokhagymát. Bőségesen megrakjuk lila hagyma karikákkal, öntünk alá fél dl vizet, alufóliával lefedjük, és betoljuk a sütőbe.

Amikor félig megpuhult a hús, ráhalmozzuk a felszeletelt paprikát, visszatesszük a fóliát, és tovább sütjük.

Amikor már majdnem kész, beterítjük paradicsomszeletekkel, kanalazunk rá házi ketchupöt, hogy finom szaftja legyen. Készre sütjük.

A körethez fél dl olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, összesütjük a reszelt sárgarépával, és beleborítjuk az alaposan átmosott kölest. Amikor ezt is kellően átmelegítettük, felöntjük egy liter vízzel, sót szórunk rá, és fedő alatt, először nagy lángon, majd takarékon kb. fél óra alatt puhára főzzük. A tűzről levéve vágott petrezselymet keverünk hozzá.