Rántott zeller zöldfűszeres tepsis burgonyával

Rántott zeller zöldfűszeres tepsis burgonyával, és házi friss savanyúsággal

Hozzávalók: 2 nagyobb zeller, 2 tojás, 15 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg szezámmag. Fűszerkeverék: só, oregano, petrezselyemzöld, lestyán. A sütéshez étolaj.

A tepsis burgonyához: 2 kg krumpli, fél dl étolaj, 1 póréhagyma, 5 dkg szezámmag. Zöldfűszerek: kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld, zsálya és bazsalikom.

A savanyúsághoz: 5 db zöld paradicsom, 1 nagy lilahagyma, fél fej káposzta, 5 kisebb uborka, 3 db különböző színű paprika, 1 dl 5%-os almaecet, 3 evőkanál vegyes virágméz. Fűszerek: 2 babérlevél, 1 teáskanál mustármag, 4 szegfűbors, 10 szem feketebors, 4 koriander, 3 kávéskanál őrölt gyömbér és kömény, 2 teáskanál só.

A zellergumókat megtisztítjuk, és fél centis korongokra szeleteljük. A tojásokat felverjük. A zsemlemorzsát a szezámmaggal elkeverjük. A zellert először alaposan megszórjuk fűszer sóval, majd a szokásos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban aranyló barnára sütjük, és az edényből kiszedve lecsepegtetjük.

Készíthetjük sütőben is. Akkor először olajban kell megforgatni a zellert, utána bundázni, és tepsiben sütni.

A tepsis burgonyához a krumplit megtisztítjuk, és hasábokra vágjuk. Olajjal kicsit meglocsoljuk, a zellernél használt fűszer sóval meghintjük, és átforgatjuk. Rátesszük az apróra vágott zöldfűszereket, mindegyikből 2-3 ágat. A petrezselymet, és kakukkfüvet bővebben is adagolhatjuk. Megszórjuk szezámmaggal, és alaposan összerázzuk az egészet. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejére vékonyan póréhagymát karikázunk, és forró sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

A savanyúsághoz először a káposztát felszeljük, utána vékony karikákban rávágjuk a megmosott (héjas) uborkát, rászeljük a paprikát, a zöld paradicsomot, és lilahagymát. Gyömbérrel, sóval és őrölt köménnyel megszórjuk, ráöntjük az almaecetet és a mézet, majd alaposan összeforgatjuk. A szemes fűszereket egy gézbe belekötve helyezzük az edény aljába, hogy utólag könnyen eltávolíthassuk belőle, de az ízük kellően átjárja a savanyúságot.

Néhány órányi pihentetés után ezt is tálalhatjuk a zeller és a tepsis burgonya mellé, de más ételhez is nagyon finom.