Gömböc krumpli

Gömböc krumpli

Hozzávalók: 1 sertés gyomra, 1,5 kg tepertő, 2 kg krumpli, 2 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál só, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 szelet szalonna.

A sertés gyomrát – a gömböcöt – alaposan átmossuk. A tepertőt kisebb darabokra vágjuk. A krumplit meghámozzuk, és kisebbre kockázzuk.

A hagymákat megtisztítjuk, apróra felvágjuk, és zsiradékon puhára pároljuk.

Egy nagyobb tálban elkezdjük összerakni a hozzávalókat: a tepertőt, a krumplit, a párolt hagymát, sót, őrölt paprikát. Összekeverjük, és szorosan a gömböcbe töltjük.

A nyílását gondosan összevarrjuk, nehogy kifolyjon a töltelék főzés-sütés közben.

Egy nagyobb fazékban vizet forralunk, ebbe tesszük a gömböcöt, és két órán keresztül, fedő alatt főzzük.

Közben fogpiszkálóval ellenőrizhetjük, hogy megfőtt-e már. Ekkor tepsibe helyezzük, ráfektetünk egy vastagabb szalonna csíkot, és sütőbe, vagy kemencébe toljuk. Kb. másfél órányi sütésre van szüksége.

Amikor kivettük, jó, ha kicsit hűlni hagyjuk, utána szebben lehet szeletelni. Kenyérrel, uborkával tegyük az asztalra.