Lisztes gombóc dinsztelt káposztával

Lisztes gombóc dinsztelt káposztával

Hozzávalók: 1,5 kg káposzta, 1 közepes vöröshagyma, 1 evőkanál sertészsír, 1 dkg só, 1 teáskanál egész köménymag, 1 dl víz, 1 dkg cukor, 1 teáskanál 10%-os ecet. A gombóchoz: 50 dkg liszt, 7,5 dl forró víz, 3 evőkanál forró zsír, 2 teáskanál só.

A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és zsírban megpároljuk. A káposztát négyfelé vágjuk, torzsáját kiszedjük, és csíkokra szeljük.

A megpuhult hagymát köménymaggal fűszerezzük, majd hozzákeverjük a káposztát. Ezután sózzuk, cukrot adunk hozzá, kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt, néha átkeverve puhára pároljuk. A végén kevés ecettel ízesítjük.

A gombóchoz a lisztet sóval összekeverjük, forró vízzel apránként eldolgozzuk. Zsírral leforrázva összegyúrjuk, majd egyforma gombócokat készítünk belőle. Ezeket lobogó vízbe helyezzük. Amikor feljöttek a víz színére, még öt percig főzzük, és kiszedhetjük. Hideg vízben megfürdetjük, majd a káposztával együtt tálaljuk.