Babfőzelék vizes gombóccal
Hozzávalók: 50 dkg szárazbab, 5 sárgarépa, 5 petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sertészsír, 30 dkg füstölt sonka, 1 evőkanál só. A rántásba: 1 evőkanál zsír, 1 púpos evőkanál liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt paprika. A gombóchoz: 50 dkg liszt, 3 teáskanál só, 30 dkg száraz kenyér, 2 evőkanál zsír.
Főzés előtti este a babot beáztatjuk. Másnap leszűrjük, beleszedjük egy fazékba. Mellétesszük a füstölt sonkát, a megtisztított sárgarépát, petrezselymet, és a zöldet is. Egy evőkanál sót adunk hozzá, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és fedő alatt főzzük 45 percig.
Közben a lisztet egy teáskanál sóval, egy evőkanál zsírral és kevés vízzel tésztává keverjük. Enyhén sós vizet forralunk, ebbe szaggatjuk kanállal a gombócokat. Kifőzzük, leszűrjük, majd kicsit hűlni hagyjuk.
Közben a száraz kenyeret durvára reszeljük, két fakanál zsíron, egy teáskanál sóval megpirítjuk.
A gombócokat kisebb darabkákra vágjuk, majd átforgatjuk a zsemlemorzsában.
A főzelékhez rántást készítünk. Egy evőkanál zsíron megpirítunk egy púpos evőkanál lisztet csipetnyi sóval, majd megszórjuk őrölt paprikával és felengedjük hideg vízzel. Csomómentesre keverjük.
A három vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és egy evőkanál zsíron üvegesre pároljuk. A fokhagymát is kis darabkákban hozzáadjuk.
A megfőtt babról a víz nagy részét leszűrjük, a sonkát és a zöldségeket kiszedjük. A babot a rántással besűrítjük, a hagymás zsírból is teszünk hozzá két-három evőkanállal. Összefőzzük, majd a főzeléket tálba szedjük, tetejére kenjük a megmaradt hagymás szaftot. Főtt sonkával és vizes gombóccal kínáljuk.
A főzelék leszűrt levéből kevés babbal, a megfőtt zöldségekkel és rántással levest is készíthetünk.