Ízes nyári káposzta

Ízes nyári káposzta

Hozzávalók: 50 dkg darált hús, 2 db tojás, 1,5 kiló fejes káposzta, 6 dkg rizs, 2 teáskanál őrölt paprika, ½ teáskanál őrölt feketebors, só, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 5 dl paradicsomlé, 3 db színes paprika, 10 koktélparadicsom, 1 üveg házi lecsó.

A káposztát torzsájától megtisztítva sós vízben pár percig előfőzzük. Leveleire szedve kicsit hűlni hagyjuk.

A vöröshagymát felkockázzuk, a paradicsomokat és paprikákat is felszeljük.

Elkészítjük a tölteléket. A darált húst a rizzsel, két tojással, teáskanálnyi sóval, fél teáskanálnyi borssal, két teáskanál őrölt paprikával laza állagúra gyúrjuk.

A káposzta levelek vastag részeit kivágjuk, a nagyobb darabokat elfelezzük, majd a töltelékkel nem túl szorosan felgöngyöljük, végeit benyomjuk.

A maradék káposztát apróra összevágjuk.

Ez az étel fazékban, hőálló edényben sütőben, cserépben és kemencében is elkészíthető.

Az edényünk alját beterítjük apró káposztával, sorban rárakjuk a tölteléket, meghintjük a vöröshagyma felével, majd befedjük a megmaradt húsos káposztákkal. Tetejére is kerül vágott káposzta, kevés só, paradicsomlé, és annyi víz, hogy az edény tartalmát szinte ellepje. Lefedjük, majd egy órára betoljuk a felfűtött kemencébe (sütőbe).

A tejfölt a liszttel és kevés vízzel csomómentesre keverjük. Ráborítjuk az előpárolt káposztára, ezután a lecsót, az összevágott színes paprikákat és paradicsomot helyezzük a tetejére. Ekkor már fedő nélkül toljuk vissza sülni. Bő tíz perc alatt egy kis színt kap a teteje, és már tálalhatjuk is. Finom, barna kenyérrel a legízletesebb.