Örményesi kemencés csülök savanyú káposzta ágyon, burgonyával
Hozzávalók: (15 főre) 2 db füstölt, hátsó csülök, 3 kg savanyú káposzta. Páclé: 2 vöröshagyma, 4 babérlevél, 15 borókabogyó, 20 szem egészbors, 2 teáskanál egész kömény, 1 teáskanál majoránna, fél teáskanál őrölt szegfűbors, 3 gerezd fokhagyma. Köret: 2 kg krumpli, egészkömény, só, étolaj.
Először a páclevet készítjük el. A megtisztított vöröshagymát karikákra vágjuk, egy nagyobb fazékba dobjuk. Rátesszük a tisztított fokhagymát és a fűszereket. Felöntjük vízzel, felforraljuk, és megvárjuk, míg kihűl. Ekkor belehelyezzük az átmosott csülköket, és ebben három napig állni hagyjuk.
Ezt követően kiszedjük, egy másik fazékba áttesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát, majd kb. két órán át főzzük. Akkor jó, ha már kézzel ki tudjuk fordítani a csontokat.
Kiszedjük, kicsontozzuk, szétnyitjuk.
A káposztát, amennyiben túl savanyú, vízben átmossuk, és a sütőedényünk aljába terítjük. Bőrével felfelé fordítva ráhelyezzük a csülköket, lefedjük, és előkészített kemencében (sütőben) egy órán át sütjük.
Közben a krumplit alaposan átmossuk, héját rajta hagyjuk, majd mindegyiket félbevágjuk. Vágott felükkel felfelé tepsibe helyezzük, olajjal átkenjük, sóval, köménnyel megszórjuk, és a csülök mellett bő harminc perc alatt megsütjük.
A csülköt a savanyú káposztával és a héjában sült krumplival kínáljuk.