Böllérjózanító

Böllérjózanító

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg disznóháj, 1 teáskanál só, másfél dl tej, 1 kávéskanál cukor, 5 dkg élesztő, 2 tojás, 50 dkg májas hurka, 50 dkg elősütött kolbász.

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg megkel, kimérjük a lisztet, beleszórjuk a sót, és elmorzsoljuk benne a hájat. Egy tojással, és a felfutott élesztővel összegyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán rudat formálunk belőle, amit négy egyforma részre vágunk. Cipókat formázunk, amelyeket legalább negyed óráig állni hagyunk.

Közben a hurka és a kolbász bőrét lehúzzuk, és mindegyiket hosszában elfelezzük.

A megkelt cipókat egyenként téglalap formájúra kinyújtjuk. Közepébe elsőként hurkát töltünk. Egy hosszú sort teszünk a kisodort tésztára. Két végét felhajtjuk, oldalait pedig rézsútosan, kb. másfél centinként bevagdossuk. Ezekkel fonjuk be a hurkát. Kikent tepsibe tesszük, tetejét sós, felvert tojással átkenjük. A következő tésztába kolbászt teszünk, és az előzőhöz hasonlóan elkészítjük. Amikor mind a négy rudat befontuk, előmelegített sütőben aranyló barnára megsütjük. Kb. fél óra alatt elkészül. Langyosra hűtjük, rézsútosan szeleteljük.