Kásás káposzta
Hozzávalók: (10 főre) 1 füstölt, hátsó csülök, 1,5 kg füstölt sertéscomb (sonka), 50 dkg hántolt árpa, 3 kg savanyú káposzta, 3 babérlevél, őrölt bors, só. A rántáshoz 2 fakanál sertészsír, 10 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt pirospaprika.
A füstölt húsokat 2 órán át előfőzzük, majd lehűtjük és felkockázzuk. A káposztát felöntjük vízzel. Amikor már egy kicsit ázott, kicsavarjuk, és a csülök főzőlevébe tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy teljesen ellepje a káposztát, rádobjuk a babérleveleket, és fedő alatt egy órán át főzzük.
Ezután a tetején szétterítjük az árpagyöngyöt, de nem kell összekeverni! Addig főzzük, míg megpuhul.
A zsírral és a liszttel aranyló barna rántást készítünk, a tűzről félrehúzva belekeverjük a paprikát, és azonnal felöntjük 2 dl vízzel. Összefőzzük, és a kásás káposztát berántjuk vele. Hozzáadjuk a felkockázott húsokat, majd őrölt borssal, és ha szükséges, sóval ízesítjük.