Görcsgaluska és tésztahurka leves

Görcsgaluska és tésztahurka leves

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 egész tojás, 20 dkg húsos, füstölt szalonna, só, őrölt feketebors, 1 paprika, 1 csokor petrezselyem, 2 teáskanál őrölt fűszerpaprika.

A lisztből az egész tojásokkal levestésztát gyúrunk. Kicsit pihentetjük, újra átdolgozzuk, és vékonyra kisodorjuk. Hosszú csíkokat vágunk belőle.

A húsos szalonnát felkockázzuk, és zsírjára sütjük. A töpörtyűt kiszedjük belőle. A kisült zsírral átkenjük a levestésztát. Sóval, őrölt borssal meghintjük, majd hosszában feltekerjük. Az egész tészta rudat megsodorjuk, két végére csomót kötünk, leszakítjuk. Ez a görcsgaluska. A megmaradt tésztát 2-3 cm-es darabokra vágjuk, ezt nevezik tésztahurkának.

Leveses fazékban vizet forralunk. Sóval, zöldpaprikával, és a csokor petrezselyem ¾ részével összeforraljuk. Ebben a levesben főzzük ki a betéteket. Először a görcsgaluskát, majd 10 perc múlva a tésztahurkát is beleborítjuk. A félretett tepertőt őrölt paprikával ízesítjük, és azt is az elkészült levesbe tesszük. A tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyem zöldjével, és azonnal tálaljuk.