Betyárgombóc nokedlivel

Betyárgombóc nokedlivel

Hozzávalók: 60 dkg darált sertéshús, 4 tojás, másfél evőkanál só, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 8 evőkanál zsemlemorzsa. A mártáshoz: másfél dl étolaj, 2 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 csapott evőkanál só, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 5 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, 40 dkg gomba. A nokedlihez: 60 dkg liszt, 20 dkg rétesliszt, 1 evőkanál só, 5 tojás, fél dl étolaj.

A darált sertéshúst a tojásokkal, sóval, borssal, zsemlemorzsával összegyúrjuk, és állni hagyjuk. Mártást készítünk. Az étolajban az apróra vágott hagymát világosra dinszteljük, majd fél liter vízzel felengedve felforraljuk. Őrölt paprikával, sóval, fehérborssal fűszerezzük. A tejfölt a liszttel simára keverjük. Két decinyi vízzel felhígítjuk, és ezzel a szaftot besűrítjük. Hozzákeverjük a megtisztított, szeletekre vágott gombát. Amikor felforrt, vizes kézzel beleformázzuk a gombócokat. 15-20 perc alatt megfőzzük. Közben óvatosan keverjük, inkább csak rázogatjuk.

A kétféle lisztből sóval, tojásokkal, étolajjal, és vízzel nokedli tésztát keverünk, amit lobogó forró vízbe szaggatunk. Leszűrjük, átöblítjük, és a betyárgombóchoz kínáljuk.