Szent György-hegyi csőszpecsenye rántott krumplival

Szent György-hegyi csőszpecsenye rántott krumplival

Hozzávalók: A pecsenyéhez: 50 dkg szűzpecsenye, só, őrölt feketebors, a sütéshez 10 dkg libazsír, 10 dkg húsos szalonna. A párolt hagymához: 50 dkg vöröshagyma, só, 6 dkg cukor, 1 evőkanál egész kömény, 1 evőkanál balzsamecet, 1 dl olaszrizling, őrölt bors. A krumplihoz: 80 dkg burgonya, só, 2 tojás, 5 dkg liszt, 15 dkg zsemlemorzsa, a sütéshez 2,5 dl étolaj.

A szűzpecsenyét lehártyázzuk, érmékre szeleteljük, kicsit megnyomkodjuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük, hogy a fűszerekben pácolódjon.

Addig a vöröshagymát megtisztítjuk, félkarikákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk.

A szűzérméket libazsírban mindkét oldalukon szép színesre sütjük, és melegen tartjuk. Zsírjában ropogósra pirítjuk a felkockázott szalonnát, kiszedjük a pörcöket, majd a zsírban megkaramellizáljuk a cukrot, és kipattogtatjuk benne a köményt. Beleborítjuk a hagymacsíkokat, evőkanálnyi balzsamecettel, és egy deci olaszrizlinggel fedő alatt roppanósra pároljuk. Ízlés szerint fűszerezhetjük még sóval, borssal, cukorral.

A párolt hagymára ráhelyezzük a kisült szűzérméket, lefedjük, és a köret elkészültéig melegen tartjuk.

A krumplit megtisztítjuk, karikákra vágjuk, besózzuk, és ebben egy kicsit állni hagyjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.

Tálaláskor a szűzérmékre párolt hagymát és szalonnát halmozunk, és rántott burgonyát helyezünk mellé.