Szent György-hegyi palacsinta
Hozzávalók: palacsinta (30 db): 20 dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt, 4 tojás, csipetnyi só, fél deci étolaj, 2 dl tej, 7 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz). Töltelék: 30 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor. Sodó: 5 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 dl tejszín, 2 dl Szent György-hegyi olaszrizling, 12 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor. Hab: 5 tojás fehérje, csipetnyi só, 1 evőkanál porcukor, 3 evőkanál házi baracklekvár.
A palacsintához a tojásokat keverőtálba ütjük. Hozzáadjuk a sót, étolajat, tejet, finomlisztet, és az egészet apránként kikeverjük szódával. Végül a réteslisztet is beleszórjuk.
A megszokott módon olajozott palacsintasütőben vékony palacsintákat készítünk a masszából.
A darált diót cukorral elkeverjük, és megtöltjük vele a palacsintákat. Feltekerjük, majd mindegyiket ötfelé vágjuk, és töltött felükkel felfelé hőálló tepsibe (tálba), szorosan egymás mellé állítjuk.
Elkészítjük a sodót. A tojások sárgáját cukorral, tejszínnel, borral és margarinnal gőz felett összefőzzük, és a palacsinta tetejére öntjük. Kicsit összerázzuk, majd előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg az öntet megszilárdul.
Közben a tojások fehérjét csipetnyi sóval félkeményre verjük, beletesszük a porcukrot és azzal együtt tovább habosítjuk. Végül baracklekvárral is elkeverjük, és a forró édességre halmozzuk.
A még forró, de kikapcsolt sütőbe visszatoljuk, hogy színt kapjon a teteje. Tíz perc múlva kivesszük, megvárjuk, míg hűl egy kicsit, utána kockákra vágva kínáljuk.