Habart vargányaleves

Habart vargányaleves

Hozzávalók: 1 kg vargánya (tinóru), 40 dkg burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, őrölt bors, só. Rántás: 2 dl étolaj, 3 evőkanál liszt, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, 3,3 dl tejföl, 1 liter tej, 1 dl 10%-os ecet.

A krumplit felkockázzuk, a fokhagymát, vöröshagymát megtisztítjuk. Egy nagyobb fazékba beletesszük a burgonyát, a vágott fokhagymát, babérlevelet, három teáskanál sót, és felöntjük három liter vízzel.

Felforraljuk, azonnal beleborítjuk a szeletelt gombát, és együtt főzzük tovább.

Egy másik edényben, az étolajban a lisztet és a kockázott vöröshagymát lepirítjuk. A tűzről levéve beleszeljük a fokhagymát, teszünk rá őrölt paprikát, tejfölt. Ecettel ízesítjük és tejjel felengedjük. Ezzel habarjuk be a levesünket. Felforraljuk, és tálaljuk.

Túlterhelt gyomorra nagyon jó, könnyű étel.