Bözsi gesztenyés

Bözsi gesztenyés

Hozzávalók: (37×28-as tepsihez) 50 dkg liszt, 10 dkg sertészsír, 5 dkg vaj, 3 evőkanál méz, 3 tojás, 1 tojás fehérje, 5 dkg kristálycukor, 15 dkg porcukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, csipetnyi só, 3 evőkanál tejföl, 3 dkg kakaó. Krém: 7 dl tej, 3 vanília puding, 2 evőkanál rétesliszt, 30 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 1 rum aroma, 10 dkg dió, 50 dkg gesztenyemassza. 20 dkg piskóta tallér, 3 dl kávé. Máz: 2 tojás fehérje, 15 dkg porcukor, 3 csepp citromlé. 1 evőkanál kávé, 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál cukor, 1 tasak három az egyben kávé.

A lisztet a szódabikarbónával, sóval, porcukorral, zsírral, mézzel, kristálycukorral, kakaóval, a tojásokkal, tejföllel és az olvasztott vajjal összegyúrjuk. Állni hagyjuk, amíg a krémet elkészítjük.

A pudingport a vaníliás cukorral, rétesliszttel, két deci tejjel simára keverjük. Fél liter tejet felforralunk, ebben sűrűre főzzük a pudingot, majd letakarva félretesszük hűlni. A puha margarint porcukorral habosra kidolgozzuk. Hozzáadjuk a rum aromát, diót, gesztenyét. Ezekkel is alaposan elkeverjük. Amikor a puding már hideg, a vajas krémet hozzáadjuk.

A megpihent tésztát deszkán átforgatjuk, két cipóra választjuk. Ezeket sütőtepsi formájúra és méretűre kisodorjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon bő tíz perc alatt megsütjük. Azonnal deszkára borítjuk, kihűtjük.

Az alsó lapot tálcára helyezzük. Egy evőkanálnyi krémet vékonyan elkenünk rajta, majd még annyit, hogy a fele krém rákerüljön.

A piskóta tallérok tetejére egy-egy evőkanálnyi kávét csurgatunk, ezekkel befedjük a krémet. Rátesszük a maradék vajas, gesztenyés pudingot, amire a második lap kerül.

Ilyenkor érdemes egy éjszakára, de legalább pár órára hideg helyre tenni, hogy a lapok átgyengüljenek.

Ekkor jöhet a tetejére a máz.

A két tojás fehérjébe csipetnyi sót szórunk, kicsit felverjük, és porcukorral kemény habot készítünk belőle. Citromlével ízesítjük. Ezzel a süteményt befedjük, a kikevert kávés, kakaós folyadékkal megcsepegtetjük. Ritka fogú villával először hosszában, majd keresztben meghúzzuk, így nagyon látványos díszítést kapunk.

Másnap a minták mentén lehet szeletelni.