Mákos és túrós hajtóka
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál sertészsír, 2 tojás, 2 dl tejföl. Egy deci tejföl a tésztára. Mák töltelék: 20 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 4 evőkanál tej, citromhéj, 1 alma. Túró töltelék: 25 dkg túró, 13 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, kevés tejföl, citromhéj, 10 dkg magozott meggy. Tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál étolaj.
A lisztbe beleszórjuk a szódaport, hozzáadjuk a zsírt, a tojásokat, és tejföllel kigyúrjuk a tésztát. Lisztezett deszkán is átforgatjuk. Kétfelé választjuk, ezeket fél centi vastagra kisodorjuk.
A túrót a cukorral, vaníliás cukorral, tojás sárgájával kikeverjük.
A kisodort tésztát vékonyan átkenjük tejföllel, ráhalmozzuk a túrót, elkenjük rajta, majd citromhéjat reszelünk rá, és megszórjuk magozott meggyel. A hosszabb felét a közepe irányában háromszor meghajtjuk, ugyanígy a másik felét is hajtogatjuk. Középen elvágjuk, majd felszeleteljük. Olajjal kikent tepsibe helyezzük, étolajjal elkevert tojással átkenjük a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
A másik tésztát is kisodorjuk, tejföllel lekenjük. A mákot cukorral, vaníliás cukorral, kevés tejjel elkeverjük, és a tésztára kenjük. Ráreszeljük a megtisztított almát. A tetejére is pöttyözünk még tejfölt, citromhéjat reszelünk rá, a túróshoz hasonlóan hajtogatjuk, szeleteljük és sütjük.