Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd: nyúlhúsleves, főtt hús, töltelék, paradicsommártás

Hozzávalók: (10 főre) A leveshez: 2 egész nyúl, 30 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, fél zellergumó, 2 vöröshagyma, 25 szem egészbors, 1 csokor petrezselyem-és zellerzöld, só, 1 csípős paprika. Reszeltke: 2 tojás, csipetnyi só, liszt. Töltelék: 30 dkg száraz kenyér, a nyúl belsőségei: máj, tüdő, vese, 2 vöröshagyma, 2 fakanál zsír, 1 kávéskanál őrölt bors, 2 teáskanál őrölt paprika, 1 csokor összevágott petrezselyemzöld, 3 tojás. Paradicsomszósz: 2 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 1 liter paradicsomlé, 3 púpos teáskanál cukor, 1 teáskanál só. A főtt húshoz: 2 vöröshagyma, 2 fakanál sertészsír, 1 evőkanál őrölt paprika.

A megtisztított nyulakat egy jó nagy fazékba helyezzük, felöntjük vízzel és forrásig nagy lángon elkezdjük főzni.

Amikor felforrt, leszedjük a habját, belepakoljuk a megtisztított zöldségeket, három teáskanál sót, az egészborsot, és lassú tűzön két órán át főzzük.

Reszeltkét készítünk hozzá. A két tojást csipetnyi sóval, és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Lisztezett tálcára reszeljük, és a levesből kiszedett lében kifőzzük.

A töltelékhez a belsőségeket felaprítjuk. Két vöröshagymát felkockázunk, két fakanál zsíron megpárolunk, majd hozzáadjuk a vesét és a tüdőt. Kevés vizet aláöntve addig főzzük, amíg majdnem megpuhulnak, utolsóként tesszük bele a májat, ennek már csak pár percre van szüksége. Őrölt borssal, egy teáskanál paprikával, petrezselyemzölddel, ízlés szerint sóval fűszerezzük, majd kihűtjük. A kenyeret beáztatjuk, pár perc múlva kicsavarjuk a vizet belőle, tálba pakoljuk. Ráöntjük a belsőséget. Három tojással alaposan összekeverjük, összegyúrjuk. Utólag adhatunk még hozzá kevés sót. Lisztes kézzel gombócokat készítünk belőle, ezeket a levesből kivett lében kifőzzük. Mindegyiket négyfelé vágjuk. A megmaradt két vöröshagymát két fakanál zsíron megsütünk, egy púpos teáskanál őrölt paprikával és a darabolt gombócokkal összeforgatjuk.

A paradicsomszószhoz a lisztet a zsírban barnára pirítjuk, paradicsomlével felengedjük, cukorral, sóval sűrűre főzzük.

A megfőtt levesből a húsokat kiszedjük, kiválasztjuk belőle a húsosabb darabokat. Két vöröshagymát két fakanál zsíron lepirítunk, adunk hozzá egy teáskanál őrölt paprikát, ebben átforgatjuk a húst.

Tálalásnál a levest a zöldségekkel, és a reszeltkével együtt tálba szedjük. A csontosabb főtt húst mellé helyezzük.

Második fogásként kínáljuk hozzá a paprikás zsírban átforgatott húsokat és gombócokat a paradicsommártással.