Tárkonyos kakasleves nokedlivel
Hozzávalók: (10 főre) 1 egész kakas, 20 dkg zöldborsó, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, 1 nagy vöröshagyma, 1 karalábé, 4 közepes krumpli, ½ zellergumó a zöldjével, 15 dkg petrezselyemgyökér a zöldjével, 25 dkg sárgarépa, 6 teáskanál tárkony, 1 teáskanál őrölt feketebors, só, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl főzőtejszín. Nokedli: 3 tojás, 30 dkg liszt, ½ dl étolaj, víz.
Az előkészített, kizsigerelt, megmosott kakast kisebb darabokra vágjuk, a mellét kicsontozzuk, húsát felkockázzuk. Nagyobb fazékba helyezzük, bő vízzel felengedve, két csapott evőkanál sóval feltesszük főzni.
A zöldségféléket megtisztítjuk, átmossuk. A sárgarépát, petrezselymet karikákra, a krumplit, zellert és karalábét kockákra vágjuk. A zöldeket cérnával csokorba kötjük.
Amikor a leves felforrt, a habját leszedjük.
Ezután beletesszük a zöldségféléket (a krumpli és zöldborsó kivételével), majd három teáskanál tárkonnyal, két teáskanál vágott petrezselyemzölddel, egy teáskanál őrölt borssal fűszerezve tovább főzzük.
Egy óra múlva következik a krumpli, a kakas mája, és a zöldborsó.
Nokedlitésztát készítünk. A tojásokat felverjük, liszttel, fél deci olajjal, vízzel jó állagú anyagot keverünk, amit a levesbe szaggatunk. Utána újabb három teáskanál tárkonyt szórunk bele, végül vékony sugárban belekeverjük a tejszínt. Egyet forralunk rajta, amennyiben szükséges, sózzuk, és tálaljuk.