Füstölt húsleves sztrapacskával
Hozzávalók: (6 főre) 1 kg füstölt oldalas, 4 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 kisebb zellergumó, 1 vöröshagyma, 1 tv-paprika, 20 szem egészbors, 4 krumpli, só szükség szerint. Sztrapacska: 1 kg krumpli, 6 evőkanál liszt, 1 teáskanál só.
A füstölt húst pár órára beáztatjuk, majd nagyobb fazékba tesszük, bőven felöntjük hideg vízzel, és feltesszük melegedni.
A zöldségféléket megtisztítjuk, a karalábét és zellert vastag szeletekre vágjuk.
Amikor a leves kiadja a habját, akkor azt szűrőkanállal leszedjük. Ezután belepakoljuk a zöldségféléket, a krumpli kivételével. A szemes borsot mozsárban durvára törjük, így jobb ízt ad az ételnek. Beleöntjük a levesbe, és ezzel együtt, lassú tűzön bő két óráig főzzük.
Közben megkóstoljuk, és amennyiben szükséges, adunk hozzá sót, majd a főzés utolsó fél órájában beletehetjük a burgonyákat is.
Levesbetétként sztrapacskát készítünk hozzá. Ehhez a krumplit megtisztítjuk, durvára reszeljük. Liszttel és sóval nokedlinél kissé sűrűbb állagú tésztát keverünk belőle, amit lobogó forró, sós vízbe beleszaggatunk. Kifőzzük, leszűrjük, hideg vízben átöblítjük.
A levesből a húsos oldalast és a zöldségféléket kiszedjük. Első fogásként a levest a sztrapacskával tálaljuk, majd ezt követi főételként az oldalas a zöldségekkel, főtt krumplival együtt.