Tejfölös répa
Hozzávalók: (8 főre) 1 kg sertéslapocka, 1 füstölt csülök, 2 kg savanyított répa, 3 evőkanál sertészsír, 3 evőkanál liszt, 3 teáskanál őrölt paprika, 2 babérlevél, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 vöröshagyma. Rántás: 1 púpos fakanál zsír, 2 evőkanál liszt, 2 teáskanál őrölt paprika. Habarás: 4 evőkanál liszt, 4 dl tejföl.
A csülköt megfőzzük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra felvágjuk, a húst is kisebb kockákra aprítjuk. Egy nagyobb fazék aljában zsírt olvasztunk, megpároljuk benne a hagymát, majd a lapockát is hozzáadjuk, és kérgesre pirítjuk benne. Megszórjuk őrölt paprikával, felöntjük kevés vízzel, majd adunk hozzá a csülök főzőlevéből is. Ezután tesszük hozzá a savanyú répát, fűszerezzük babérlevéllel, borssal, kevés sóval, rápakoljuk a kicsumázott paprikát, és egy paradicsomot is. Ezekkel együtt bő másfél órát főzzük.
Közben a megfőtt, kicsit hűtött csülköt kicsontozzuk, felkockázzuk.
Amikor már majdnem elkészült a répánk, hozzáadhatjuk a csülköt is. Összeforraljuk, és rántást készítünk hozzá. Zsírban a lisztet lepirítjuk, belekeverjük a paprikát, és azonnal a fazékba borítjuk.
A lisztet a tejföllel simára keverjük. A főzelék levével apránként hígítjuk, és amikor átmelegedett, besűrítjük vele az ételt.
Kenyérrel kínáljuk.