Pájsli zsemlegombóccal

Pájsli zsemlegombóccal

Hozzávalók: 1,2 kg sertéscomb, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 babérlevél, 1 dl étolaj, 4 sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, negyed zellergumó, kis darab karalábé, 1 paprika, 1 paradicsom, só, őrölt bors, 1 evőkanál mustár, fél citrom leve, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tejföl. A zsemlegombóchoz: 3 szikkadt zsemle, fél dl étolaj, 35 dkg liszt, 1 teáskanál őrölt bors, 2 teáskanál só, 1 csokor petrezselyem zöldje, 2 tojás.

A sertéshúst nagyobb szeletekre vágjuk, és enyhén átsózzuk. A sárgarépát, petrezselymet, karalábét és zellert megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A vöröshagymát, fokhagymát, paprikát és paradicsomot felkockázzuk. A babérlevelet teatojásba tesszük.

Egy serpenyőben fél deci étolajat felhevítünk, beletesszük a vöröshagymát, és a hússzeleteket. Ezeket mindkét oldalukon fehéredésig sütjük, majd nagyobb lábosba kiszedjük. A visszamaradt szaftba belehelyezzük a sárgarépát, petrezselymet, zellert és karalábét. Átforgatjuk, kicsit átpároljuk. Felöntjük egy deci vízzel, beletesszük a babérlevelet, fokhagymát, paradicsomot. Sóval és borssal enyhén fűszerezzük, és félpuhára pároljuk. Ekkor a zöldségeket a hússzeletekre borítjuk, öntünk rá még fél dl étolajat, és annyi meleg vizet, hogy az edény tartalmát ellepje.

Visszatesszük a tűzhelyre, és fedő alatt addig főzzük a pájslit, míg minden megpuhul. Rátesszük a kockákra vágott paprikát, még egyet rottyantunk rajta, majd a húsokat és a babérlevéllel töltött teatojást kiszedjük. A zöldségeket leszűrjük, és összeturmixoljuk. A főzőlevet fogjuk fel egy edénybe, mert ezt még használni fogjuk. A mártást mustárral, és citromlével ízesítjük, lábosba tesszük, fellazítjuk 1-2 merőkanál hús alaplével, és átmelegítjük. Egy másik serpenyőben cukrot karamellizálunk. Amikor már szép aranybarnára színeződött, beleborítjuk a mártásba, és addig főzzük, míg elolvad benne. Közben a lisztet a tejföllel simára keverjük, langyos alaplével fellazítjuk, és így sűrítjük vele a mártást. Beleöntjük a megmaradt főzőlevet, összeforraljuk, és ráhelyezzük a hússzeleteket is, hogy kellőképpen átmelegedjenek.

A gombóchoz a zsemléket kockákra vágjuk, és egy serpenyőben, zsiradékon ropogósra sütjük. A lisztet keverőtálba borítjuk, sót, borsot, apróra vágott petrezselyem zöldjét keverünk hozzá. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a zsemlekockákat, és annyi forró vizet, hogy nokedli tészta sűrűségű alapot kapjunk. Vizet forralunk, és evőkanállal gombócnyi adagokat szaggatunk a tésztából. 8-10 perc alatt megfőnek. Szűrőkanálba kiszedjük, lecsepegtetjük, és a pájsli mellé kínáljuk.