Zöldséges tarja huszár fasírttal

Zöldséges tarja huszár fasírttal

Hozzávalók: 1,5 kg sárgarépa, 80 dkg petrezselyemgyökér, 1 nagy zellergumó, 4 nagyobb gomba, 3 karalábé, 3 fej fokhagyma, 15 dkg liszt, só, tört színes bors, 1 csokor metélőhagyma, 8 szelet csontos sertéstarja, őrölt kömény, 4 vöröshagyma, 2 tv-paprika, 2 paradicsom, 1 dl száraz fehérbor (víz), 10 dkg sertészsír, 8 dkg zsemlemorzsa.

A zöldségeket megtisztítjuk. A fokhagymából kettőt csak keresztben elvágunk. Egy tepsibe folyós zsírt öntünk, és rápakolunk a zöldségfélékből kisebb hasábokra vágva sárgarépát, petrezselymet, zellert, gombát, karalábét, fokhagymát, mindegyik fajtából kb. fele mennyiséget. A paprikát, paradicsomot, vöröshagymát az összeset beleszeleteljük. Jól átsózzuk.

A csontos tarjákat is fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, majd a zöldségágyra pakoljuk. Fehér borral, vagy vízzel meglocsoljuk, alufóliával lefedjük, és előmelegített kemencébe, vagy sütőbe helyezzük. Kb. másfél óra alatt készül el, de idő közben néhányszor megnézzük, átforgatjuk a húsokat, és amikor már megpuhultak, a fóliát eltávolítva, mosolygós pirosra sütjük az ételünket.

Közben a félretett zöldségféléket – sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, gomba – lereszeljük. Ráaprítjuk a metélőhagymát, fokhagymát. Ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük, és liszttel összegyúrjuk. Lapos fasírtokat formázunk belőle, amit úgy, ahogy van, azonnal forró zsiradékba tehetünk, de ha zsemlemorzsában is átforgatjuk, akkor kívül ropogós, belül lágy tócsnikat kapunk, ami még finomabb. Sütés során egy-egy fasírtnyi adagot kanállal, vagy villával szétlapítunk a zsírban, ezeket mindkét oldalukon megpirítjuk.

Tálalásnál a tarja szeleteket párolt zöldséggel, és huszár fasírttal kínáljuk. Tányérunkban locsoljuk meg az ételünket ízletes pecsenyelével, ezzel együtt lesz teljes az ízkavalkád.

A huszár fasírt önmagában is nagyon finom, vegetáriánusoknak is jó szívvel ajánljuk.