Mentás szilvakrémleves mézeskalács kehelyben
Hozzávalók: 1,5 kg szilva, csipetnyi só, 3 liter víz, 1 teáskanál őrölt fahéj, 15 db szegfűszeg, 1 vaníliás cukor, kristálycukor, 3 dl főzőtejszín, 2 evőkanál liszt, fél citrom reszelt héja, kis csokor menta, 5 dkg vaj, 1 dl vörösbor.
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, egy nagyobb fazékban vízzel felengedve elkezdjük főzni. Csipetnyi sót, vaníliás cukrot, őrölt fahéjt, ízlés szerint kristálycukrot adunk hozzá. A szegfűszeget teatojásba zárva belelógatjuk a levesbe.
Felforraljuk, pár perc főzés után a vörösborral tovább főzzük.
A mentát összevágjuk, a tejszínt a liszttel simára keverjük.
A teatojást kiszedjük, a mentát fazékba borítjuk, és ezzel együtt leturmixoljuk a levest. Ezután következik a habarás, amit célszerű szűrőn keresztül beleengedni az ételbe. Utoljára elkeverjük még benne a diónyi vajat.
Péteriben gyönyörű mézeskalács kehelyben tálalták, így igazán ünnepi lett ez a gyorsan elkészíthető, egyszerű fogás. Télen melegen, nyáron hidegen a legfinomabb.