Szarikása

Szarikása

Hozzávalók: 8 kg vegyes sertés belsőség: szív, máj, lép, vese, tüdő, nyesedék, 4 liter kikevert vér (erek nélkül). Fűszerkeverék: majoránna, szegfűbors, csemege paprika, csípős paprika, szerecsendió, só, 1,5 kg vöröshagyma, 1 kg zsír, 3 kg durvára darált kukoricadara.

A darát előző este vízbe beáztatjuk.

Egy katlanban bő vizet forralunk. Amikor lobog, beletesszük a megtisztított belsőségeket, és fedő alatt kb. fél órán át főzzük. Ekkor három evőkanál sót keverünk bele, és további fél órát főzzük. Elsőként a máj puhul meg, azt kiszedjük, a többit tovább rotyogtatjuk.

A vöröshagymát felkockázzuk, és a zsírban megdinszteljük. A fűszereket összekeverjük.

A megfőtt húsokat kiszedjük, és kisebb darabokra vágva, a párolt hagymával együtt ledaráljuk. Az abaléből 6-8 litert kiveszünk, abban kifőzzük a darát. Amikor már sűrűsödik, beleborítjuk a darált húst, majd fűszerezzük. Utoljára kerül bele az átkevert vér. Ízlés szerint sózzuk, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besötétedik, barna színe lesz.

Friss kenyérrel, savanyúsággal tesszük az asztalra.