Tárkonyos vadraguleves
Hozzávalók: (8-10 főre) 1 kg vadmalac lapocka színhús, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 csokor petrezselyemzöld, fél karalábé, fél zeller, tárkony, 2 babérlevél, 1 teáskanál őrölt feketebors, só, 30 dkg gomba, 2 burgonya, 1 csípős paprika, 2 evőkanál sertészsír, 2 liter húslé. Habarás: 2 evőkanál liszt, 2 dl főzőtejszín.
Fazékban sertészsírt olvasztunk. A vöröshagymát apróra kockázzuk, és a zsíron üvegesre pároljuk.
A húst először szeletekre, majd kis darabokra vágjuk.
A petrezselymet, sárgarépát tisztítás után karikázzuk. A karalábét kockázzuk, a zellert szeleteljük. Fokhagymát tisztítunk. A gombát alaposan megmossuk, tönkjeit eltávolítjuk, felszeleteljük.
A megpárolódott hagymára egy teáskanálnyi tárkonyt, babérlevelet, kávéskanálnyi őrölt feketeborsot szórunk, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a húst és kifehéredésig sütjük. Két gerezd felaprított fokhagymát dobunk rá, majd felengedjük húslével. Addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul.
Ekkor tehetjük bele a petrezselyem zöldet, a feldarabolt zöldségeket, gombát, újabb gerezd aprított fokhagymát. Fűszerezzük még csipetnyi borssal, és tárkonnyal.
Kb. fél óráig főzzük. Idő közben a levét pótoljuk.
Habarást készítünk. A lisztet tejszínnel simára keverjük. Hőkiegyenlítéssel engedjük az elkészült levesbe. Amennyiben szükséges, fűszerezzük még sóval, borssal, tárkonnyal. Összeforraljuk, és tálaljuk.