Gerslis kolbászleves

Gerslis kolbászleves

Hozzávalók: (15 főre) 10 dkg sertészsír, 25 dkg vöröshagyma, 1 kg vegyes zöldség (zeller, petrezselyem, sárgarépa), 1 nagy csokor zeller zöld, 1,5 kg krumpli, 1,5 kg friss töltésű kolbász, 35 dkg árpagyöngy (gersli). Az ízesítéshez: 1 dl házi paradicsomlé, 2 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 dkg őrölt fűszerpaprika, 4 teáskanál házi darált paprika, só.

A vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk.

Egy bográcsban, vagy nagyobb lábasban felolvasztjuk a zsírt és megpirítjuk rajta a hagymát. Ezután beleborítjuk a zöldségeket, és ezekkel is összesütjük.

Fűszerezzük köménnyel, borssal, sós, darált házi paprikával.

A krumplit megtisztítjuk, nagyobbakra vágjuk, és néhány percig ezzel együtt is átforgatjuk a leves alapunkat.

Öntünk rá paradicsomlevet, ami segít abban, hogy a zöldségek ne főjenek szét, majd az alaposan átmosott, leszűrt gerslit borítjuk bele. Azonnal felengedjük négy liter vízzel. Megvárjuk, míg felforr, ekkor kerül hozzá egészben a friss kolbász és a csokorba kötött zeller zöldje.

35-40 perc alatt készre főzzük, majd a levesből kiemeljük a kolbászokat, és kisebb darabokra vágva a tálunk aljába helyezzük. Erre szedünk a levesből, amit önmagában, vagy kenyérrel fogyaszthatunk.