Fokhagymás pacal
Hozzávalók: (20 főre) 4 kg tisztított pacal, 3 fakanál sertészsír, 40 dkg vöröshagyma, 3 evőkanál őrölt paprika, 3 evőkanál só, őrölt feketebors, 2 tv-paprika, 2 paradicsom, 1 csípős paprika. Rántás: 2 evőkanál sertészsír, 4 evőkanál liszt, 2 fej fokhagyma, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt bors, 1 csapott evőkanál őrölt paprika.
A vöröshagymát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, bográcsban hevített zsíron barnára pirítjuk. Rátesszük az őrölt paprikát, kávéskanálnyi borsot, sót, majd másfél liter vízzel felengedjük. Amikor átmelegedett, hozzáadjuk a pacalt. Lassú tűzön kb. négy órán át főzzük.
Közben adunk hozzá összevágott paradicsomot, paprikát, ízlés szerint csípős paprikát.
Elkészítjük a rántást. A fokhagymát megtisztítjuk. A felmelegített zsírban lepirítjuk a lisztet, rányomjuk a fokhagymát, azzal is sütjük egy kicsit, majd borssal, sóval, őrölt paprikával összekeverjük, és hideg vízzel felengedjük.
A megfőtt pacalt berántjuk. Ízesíthetjük még, ha szükséges. Kenyérrel kínáljuk.