Tökbél leves grízgaluskával

Tökbél leves grízgaluskával

Hozzávalók: 2 közepes spárgatök, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyem, fél zellergumó, 1 nagyobb vöröshagyma, egészbors, 1 szál lestyán, só. Grízgaluska: 15 dkg búzadara, 3 dkg zsír, csipetnyi őrölt bors, kis csokor petrezselyemzöld, 3 tojás, só.

A tököt félbevágjuk, belsejét kivájjuk és egy nagy tálba tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret, zellert nagyobb hasábokra vágjuk.

A tökbelet kb. két liter vízben hagymával, sóval, borssal ízesítve feltesszük főzni.

Amikor megfőtt, az egészet átszűrjük. A levet visszaöntjük a fazékba, belepakoljuk a zöldségeket, sózzuk, majd puhára főzzük.

Közben elkészítjük a levesbetétet. A tojásokat felhaboljuk a zsírral. A petrezselyemzöldet apróra vágva beleborítjuk. Őrölt borssal fűszerezzük és búzadarával kikeverjük. Húsz percig pihenni hagyjuk, hogy a gríz megdagadjon. Sós vízben kifőzzük, majd a forró vízben még állni hagyjuk, hogy megdagadjanak a galuskák. Ezt kínáljuk a tökbél leveshez betétként.

Tipp: még finomabb lesz a levesünk, ha főzés közben kevés csont alaplével ízesítjük. A húsleves gyöngyözését teáskanálnyi étolaj rácsepegtetésével adhatjuk meg.