Tojáspörkölt kefires lángossal

Tejfölös, szalonnás tojáspörkölt kefires lángossal

Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kávéskanál őrölt fehérbors, 1 teáskanál majoránna, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, só, 20 dkg húsos szalonna, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 10 tojás, 0,5 dl étolaj. Lángos: 1 kg finomliszt, 2 dl kefir, 5 dkg élesztő, csipetnyi cukor, fél dl étolaj, 2 dl tej, 1 kávéskanál só, a sütéshez étolaj.

A tojáspörkölthöz a tojásokat keményre főzzük, és hagyjuk kihűlni. A szalonnát nagyon vékonyra szeleteljük, lábasban kevés étolajon és fél deci vizet aláöntve elkezdjük párolni. Közben a vöröshagymát egészen apróra vágjuk és hozzáadjuk. Teszünk még hozzá tisztított, reszelt fokhagymát is. Majoránnával, fehérborssal, őrölt paprikával fűszerezzük, majd másfél deci vízzel felöntjük. Ízlés szerint sózzuk, és beleborítunk két deci tejfölt.

A megtisztított tojásokat vékony szeletekre vágva a pörkölthöz adjuk, összemelegítjük, és már el is készült az étel.

A lángoshoz először az élesztőt kevés cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a kefirt, kevés olajat, majd a megkelt élesztővel és annyi langyos tejjel dagasztjuk ki, hogy egy nem túl kemény tésztát kapjunk. Ezt alaposan kidolgozzuk, többször megpaskoljuk. Amikor már letisztult a tál, liszttel megszórjuk, és konyharuhával lefedve, langyos helyen fél óráig pihentetjük.

Lisztezett abroszra olajos kézzel kis gombócokat formálunk belőle, ezeket letakarva újra kelni hagyjuk.

A szépen megduzzadt cipókat széthúzkodjuk, és serpenyőben felhevített étolajban mindkét oldalukon szép színesre sütjük.

Olajban, vagy tejfölben elkevert fokhagymával önmagában is nagyon finom, de a tojáspörkölttel együtt különösen tartalmas, laktató eledel.