Bakonyi paradicsomos hús sváb knédlivel

Bakonyi paradicsomos hús sváb knédlivel

Hozzávalók: (8-10 főre) 2 kg marha rostélyos, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, fél zeller, 2 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, néhány szál petrezselyem-és zellerzöld, 2 teáskanál só, 30 szem egész bors, 4 babérlevél, 1 paprika, 1 paradicsom. Knédli: 50 dkg liszt, 2 tojás, 1 csokor medvehagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, víz, 2 evőkanál étolaj. Mártás: ½ kg hámozott paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 db szegfűgomba, 4 evőkanál paradicsompüré, 3 teáskanál mustár, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 evőkanál 10%-os ecet, 1 púpos teáskanál porcukor, 3 merőkanál húsleves, 3 evőkanál étolaj.

Először húslevest készítünk. Ehhez a rostélyost fazékba tesszük, teáskanálnyi sót dobunk rá, felöntjük vízzel, majd amikor feljön a habja, leszedjük.

A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágva beletesszük a levesbe. Hozzáadjuk a fűszereket is, és kb. három órán át főzzük.

Közben elkészítjük a knédlit. A lisztbe beleütjük a tojásokat, zúzott fokhagymát, teáskanálnyi sót, medvehagymát szórunk bele, és vízzel nokedli tészta sűrűségű anyagot keverünk belőle. Vizet forralunk hozzá. Ebbe két evőkanál segítségével formázzuk a knédliket, és kifőzzük, majd hideg vízben megmerítjük, és kevés olajjal meglocsoljuk.

A mártáshoz a vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomokat meghámozzuk, és felaprítjuk. Egy serpenyőben két-három evőkanál olajat hevítünk, rászórjuk a vöröshagymát, üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, a szegfűgombát felaprítva tesszük bele, majd ízesítjük borssal, mustárral, ecettel, porcukorral, és paradicsompürével. Végül három merőkanálnyi levessel összeforraljuk.

A levesből a húst kiszedjük, és vékony szeletekre vágjuk.

Tálalásnál első fogásként a levest kis kockákra vágott knédlivel és zöldségekkel kínáljuk.

Második fogásként tesszük az asztalra a felszeletelt húst a paradicsommártással és a knédlivel.