Sáfrányos marhahús leves csipetkével
Hozzávalók: (6 főre) 1 kg marhanyak, ½ kg marhacsont, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 karalábé, 1 zellergumó, 1 paprika, 1 paradicsom, 3 gomba, gyömbér, 1 kávéskanál szerecsendió, egész bors, 1 babérlevél, 1 vöröshagyma,. 3 gerezd fokhagyma, mustármag, csipetnyi sáfrány, só, pár szál zeller-és petrezselyemzöld. Csipetke: 2 tojás, 24 dkg liszt, 1 teáskanál só, kis csokor medvehagyma.
Egy nagyobb fazékba belepakoljuk a húst és a csontokat, felöntjük vízzel, adunk hozzá egy teáskanál sót, és elkezdjük főzni.
Közben megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk a zöldségeket. Amennyiben friss gyömbért használunk, abból is előkészítünk egy karikányi darabot. A fűszerek közül az egész borsot, mustármagot, koriandert és babérlevelet teatojásba rejtjük.
A leves habját leszedjük, majd belepakoljuk a zöldségeket, a teatojást, a zöldeket, és csipetnyi sóval addig főzzük, amíg a hús megpuhul (kb. 3 óra).
Csipetkét készítünk. A hozzávalókból keményebb tésztát gyúrunk, azt elcsipkedjük, és külön lábasban, enyhén sós, kevés étolajjal forralt vízben kifőzzük. Hideg vízben átöblítjük, majd leszűrjük.
Amikor megfőtt a hús, a levest kevés őrölt szerecsendióval és csipetnyi sáfránnyal ízesítjük, ez szép színt ad az ételünknek.
A levesből a húst és a zöldségeket kiszedjük, felkockázzuk, és a csipetkével együtt tálaljuk.