Sóba-lébe krumplileves
Hozzávalók: 4 nagyobb krumpli, 2 vöröshagyma, 2 nagy sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 nagy paradicsom, 1 tv-paprika, 1 csípős paprika, 3 gerezd fokhagyma, 1 púpos evőkanál őrölt paprika, só. Csipetke: 1 tojás, liszt.
A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, és két liter forró vízbe feltesszük főni. A sárgarépát, petrezselymet vékonyabb hasábokra, a krumplit kisebb kockákra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, majd négyfelé szeleteljük, a paradicsomot cikkekre, a fokhagymát kettévágjuk.
Az összes zöldséget belepakoljuk a levesbe, majd megsózzuk, és addig főzzük, amíg minden megpuhul.
Közben elkészítjük a csipetkét. Három marék lisztet átszitálunk. Beleütünk egy tojást, és összegyúrjuk vele. Amikor jól kidolgoztuk, darabokra vágjuk, ezeket kézzel ellapítjuk, és kicsipkedjük.
A megfőtt levest őrölt paprikával összeforraljuk, majd a csipetkét is belefőzzük.
A sóba-lébe krumplileves könnyű, böjti étel, de a beteg, vagy másnapos gyomornak is jót tesz.