Sült kacsa móringgal, cukkinis lepcsánkkal

Sült kacsa móringgal, párolt káposztával, és cukkinis lepcsánkkal

Hozzávalók: (10 főre) 3 kacsa, só, őrölt feketebors, őrölt kömény, sertészsír, 2 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 2 tv-paprika, 2 paradicsom. Móring: 2 kg krumpli, 2 vöröshagyma, 2 teáskanál őrölt paprika, sertészsír, só. Párolt káposzta: 1 fej lila káposzta, fél deci étolaj, só, cukor, őrölt kömény 10%-os ecet. Lepcsánk: 2 nagy cukkini, 2 kg krumpli, 6 gerezd fokhagyma, só, 4 tojás.

A kacsát megtisztítjuk, az aprólékot levesbe felhasználhatjuk, a nagyobb darabokat befűszerezzük. Két teáskanál sót, egy kávéskanál őrölt köményt és egy teáskanál őrölt borsot összekeverünk. Ezzel alaposan bedörzsöljük a húsokat. A melleket bevágjuk, hogy az irdalásokba is kerüljön ízesítés. Még jobb, ha már előző este elkészítjük, és ebben a pácban egy éjszakát állni hagyjuk. A hájat felkockázva közé pakolhatjuk.

A zöldségféléket megtisztítjuk. A paprikát kicsumázzuk, nagyobb darabokra vágjuk. A paradicsomot szeleteljük, a fokhagymát, vöröshagymát is durvára aprítjuk.

A sütőtepsi alját három-négy evőkanál zsírral kikenjük. Kevés vöröshagymát szórunk bele, és rápakoljuk a húsokat. Erre tesszük a többi zöldséget, majd a tetejére is zsírt csepegtetünk. Kb. másfél deci vizet öntünk alá, lefóliázzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben bő egy órán át sütjük.

A móringhoz a krumplit megtisztítjuk, kockázzuk. Egy nagyobb fazékban két teáskanál sóval feltesszük főzni.

A káposzta torzsáját kiszedjük, majd vékony csíkokra vágjuk. Megsózzuk, és rövid ideig állni hagyjuk.

Egy lábasba olajat borítunk, ebben, fedő alatt elkezdjük párolni a káposztát másfél evőkanál cukorral, kávéskanálnyi köménnyel.

A lepcsánkhoz a krumplit és a cukkinit megtisztítjuk, lereszeljük, aprított fokhagymát adunk hozzá, és a tojásokkal összekeverjük. Sózzuk, majd annyi lisztet szórunk rá, hogy formázható anyagot kapjunk. Ebből serpenyőben előmelegített bő olajban púpos evőkanálnyi adagokat ellapítunk, majd szép színesre megsütünk.

A móringhoz a vöröshagymát nagyobb kockákra vágva zsírban kisütjük, paprikával és őrölt borssal ízesítjük. Ezzel a leszűrt, főtt krumplit alaposan összekeverjük.

A puhuló káposztára szórunk még három evőkanál cukrot, kávéskanálnyi köményt és fél deci 10%-os ecettel összekeverjük.

Az átsült kacsáról levesszük a fóliát, és annyi időre visszatoljuk a sütőbe, míg megpirul.

A tálra a kacsa mellé murgyét és vöröskáposztát pakolunk, a lepcsánkot pedig mellé kínáljuk.