Tyúkos káposzta krumplis punyával
Hozzávalók: 1 tyúk, 1 kg savanyú káposzta, 15 dkg rizs, só, őrölt feketebors, őrölt paprika, 3 babérlevél, 5 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom. Punya: 50 dkg liszt, 2 teáskanál só, 30 dkg krumpli, 2,5 dkg élesztő.
A punyához a krumplit héjában megfőzzük, áttörjük, és hűlni hagyjuk. Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a krumplit, az élesztős folyadékot, majd jó alaposan, annyi langyos vízzel kidolgozzuk, hogy laza állagú tésztát kapjunk. Liszttel megszórjuk, letakarjuk, és közel egy óráig kelni hagyjuk.
Amikor duplájára szaporodott a punya, lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd zsiradékkal kikent tepsibe borítjuk. Kicsit átmosdatjuk a tetejét, és előmelegített sütőben, vagy kemencében készre sütjük.
A feldarabolt tyúk saját zsírját összevágjuk, egy nagyobb lábasban kisütjük. Ebben pároljuk meg a felkockázott, sóval gyengített vöröshagymát.
A káposztát, amennyiben túl sós, vagy savanyú, vízben átöblítjük, kinyomjuk, majd egy sort a párolt hagymára szórunk. Erre rápakoljuk a tyúkot, dobunk rá összevágott fokhagymát, egy jó marék rizst, enyhén sózzuk, borsozzuk, babérlevelet, őrölt paprikát teszünk rá, és rávágunk egy paradicsomot. Az egészet betakarjuk káposztával, rászórjuk a maradék fokhagymát, fűszerezzük őrölt paprikával, sóval, paradicsomlével. A tetejére két zöldpaprikát és egy összedarabolt paradicsomot helyezünk. Felöntjük vízzel, fedő alatt főzzük, idő közben az elfőtt levét pótoljuk. Addig főzzük, amíg a tyúk megpuhul.
Tálalásnál roma szokás szerint a tyúkos káposzta mellé kézzel tördeljük darabkákra a punyát.