Úrhidai gombás csülök nokedlivel
Hozzávalók: (6-8 főre) 1 füstölt csülök, 15 dkg házi sonka, 70 dkg gomba, 20 dkg sertészsír, 4,5 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 25 dkg vöröshagyma, só, őrölt feketebors, majoranna, 1 kávéskanál őrölt paprika. Nokedli: 1 kg liszt, 6 tojás, só, víz.
A csülköt puhára főzzük, kicsontozzuk, majd hagyjuk kihűlni. A sonkát felkockázzuk, serpenyőben, bő zsírban kisütjük, majd kiszedjük, és félretesszük.
A csülköt felkockázzuk. A húsosabb és a zsírosabb, bőrös részeket külön edénybe tesszük. A sonka zsírjába először a zsírosabb darabokat helyezzük, és elkezdjük sütni. Közben lefedjük, mert nagyokat puffog, az átkeveréseknél is jobb, ha közben félrehúzzuk a tűzről.
Amikor ez elkészült kiszedjük, és a sovány részeket helyezzük a serpenyőbe. Annak kevesebb idő is elég. Ezt is kivesszük, majd a csíkokra vágott vöröshagymát tesszük a helyére. Megfonnyasztjuk, majd kevés őrölt paprikával színt adunk neki. Rápakoljuk az elősütött sonkát és csülköket. Fűszerezzük ízlés szerint őrölt borssal, majorannával, majd felöntjük annyi csülök főzőlével, hogy ellepje az edény tartalmát.
Fedő alatt egy órán át főzzük. Ekkor kerülhet bele a megtisztított, szeletelt gomba.
A tejfölt a liszttel csomómentesre keverjük. Ezzel a habarással az ételünket összeforraljuk. Ezután lehet tálalni.
A gombás csülökbe nagy valószínűséggel nem kell sót tenni a húsfélék és a főzőlé miatt, de kóstoljuk, és amennyiben szükséges, adhatunk hozzá kevés sót.
Köretként nokedlit készítünk hozzá. A lisztet a tojásokkal, sóval és annyi vízzel elkeverjük, hogy megfelelő sűrűségű anyagot kapjunk, amit azonnal a lobogó forró vízbe szaggatunk. Leszűrjük egy tálba, kevés zsírral, vagy olajjal kikeverve tesszük a csülök mellé.