Kacsafertály párolt káposztával

Kacsafertály párolt káposztával és főtt burgonyával

Hozzávalók: 1 egész hízott kacsa, só, 2 dl víz, vagy sör. Káposztához: 1 kg káposzta, 1 fakanál sertészsír, 2 vöröshagyma, 1 teáskanál őrölt paprika, só, víz. Burgonyához: 2 kg krumpli, só, kacsazsír.

A kacsát kívül-belül jó alaposan besózzuk, és abban lehetőleg egy éjszakát állni hagyjuk. Egy méretes sütőedénybe beletesszük, öntünk alá egy kis vizet, lefedjük, és így másfél órán át sütjük. Ezután levesszük róla a borítást, és szép pirosra sütjük. Még szebb lesz, ha közben sörrel, vagy tejjel meglocsoljuk.

Úrhidán a megsült kacsát négy egyenlő részre vágva vitték a piacra. A mai háziasszonyok már kisebb darabokra vágják, és körettel tálalják.

A káposztát vékony szeletekre vágjuk, a vöröshagymát felkockázzuk. Fakanálnyi zsíron a hagymát megpároljuk. Őrölt paprikával megszórjuk, összekeverjük a káposztával, sózzuk, felöntjük egy kis vízzel, és fedő alatt, néha átkeverve, az elfőtt levet pótolgatva puhára főzzük.

A krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kevés kacsazsírral átkeverjük, így kínáljuk az ételhez.