Részeges nyúl punyával
Hozzávalók: (9 főre) Punyához: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál só, langyos víz. Nyúlhoz: 6 nyúlcomb, 3 nyúlgerinc, 20 dkg füstölt szalonna, 25 dkg gomba, fél deci pálinka, 4 dl vörösbor, 3 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfű, csipetnyi szerecsendió. Pác: 5 evőkanál étolaj, 3 teáskanál paradicsompüré, 3 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál paprikapüré, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál fehérbors, 1 mokkáskanál őrölt kömény.
A punyához a lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, sót szórunk mellé, és langyos vízzel kenyértésztát dagasztunk belőle. Jó alaposan kidolgozzuk, majd az alját és tetejét lelisztezzük, és letakarva egy órán át kelesztjük.
Ezután liszttel megszórt tepsibe helyezzük, abban széthúzkodjuk, és konyharuha alatt további egy órát pihentetjük. Ezután előmelegített sütőbe toljuk, kb. negyven perc alatt megsütjük. Amikor kicsit hűlt, kézzel kisebb darabokra tépkedjük, és a főételhez tálaljuk.
A részeges nyulat bográcsban is elkészíthetjük. Először a pácot készítjük el. Ehhez a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd egy ecsettel a húsok minden oldalát alaposan átkenjük vele.
A vöröshagymát és fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük. A megpucolt gombát szeletekre vágjuk.
A füstölt szalonnát felkockázzuk, és a bográcsban kisütjük. Amikor már szép színesek, ropogósak, akkor kiszedjük egy tányérba. A visszamaradt zsiradékban lepirítjuk a nyúlhúst, és azt is kivesszük. Ekkor pároljuk meg a vöröshagymát, majd ráborítjuk a gombát és a fokhagymával együtt sütjük.
Amikor elkészült a gomba, visszatesszük a húsokat, megszórjuk szerecsendióval és kakukkfűvel, rövid idő múlva ráborítjuk a pálinkát, és apránként hozzákeverjük a vörösbort, majd a sült szalonnát, és fedő alatt egy órán át főzzük.
Punyával kínáljuk, de nagyon finom párolt rizzsel és kajszibarack befőttel is.