Gőzön főtt gombóc

Gőzön főtt gombóc

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl tej, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj, csipetnyi só, 2 tojás, további langyos tej. Közepébe bármilyen lekvár, vagy gyümölcs. Tetejére: 20 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor.

Másfél deci langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a megkelt élesztőt, csipetnyi sót, két tojást, a puha vajat, húsz deka cukrot, majd annyi langyos tejjel dagasztjuk ki a tésztát, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen.

Liszttel leszórjuk a tetejét, és langyos helyen letakarva, fél óráig pihentetjük.

Amikor megkelt, lisztezett deszkára kitesszük, másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Alsó szélére teáskanálnyi lekvár halmokat pakolunk, majd ráhajtjuk a tésztát, és közepes szaggatóval gombócokat szúrunk ki belőle. Ezeket lisztezett tálcán pihentetjük.

Közben egy nagyobb lábas aljába vizet borítunk, tetejét szorosan lekötjük konyharuhával, és a vizet felforraljuk. Ekkor kerülhetnek rá a gombócok, majd az egészet lefedjük egy tállal, és a gőzben húsz percig főzzük. Idő közben ne nézegessük, nehogy összeessenek a gombócok.

Amikor megfőtt, vajjal kikent tálcára kiszedjük, tetejüket is levajazzuk, és gazdagon megszórjuk cukros mákkal.

A gőzgombóc darát dióval, vagy kakaós cukorral is nagyon finom.