Tűzön sült túrós béles és dugó

Tűzön sült túrós béles és dugó

Hozzávalók: (2 levél réteshez) 1 kg liszt, 6 dl langyos víz, 1 tojás, 1 púpos teáskanál só. Töltelék: 1 kg túró, 4 vaníliás cukor, 20 dkg kristálycukor, 2 tojás sárgája. 1 liter étolaj a sütéshez és a réteshez.

A langyos vízben elkeverjük a sót, beleöntjük a tálba, összekeverünk vele egy tojást, és liszttel apránként kidolgozzuk. Lágy, csomómentes, hólyagos tésztát dagasztunk.

Lisztezett gyúródeszkán egy kicsit nagyobb, és egy kisebb cipót készítünk belőle. Ezeket kézzel széthúzzuk, megsodorjuk a tetejét, lekenjük étolajjal, és letakarva húsz percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tojások sárgáját a túróval, cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük.

A megpihent tészták közül először a nagyobb cipót kezdjük el lisztezett abroszon széthúzni. Körbe-körbe járva vékonyra húzzuk, olajjal meglocsoljuk a tetejét, a széleit legombolyítjuk, oldalait felhajtjuk, a túrós töltelék felét a rövidebb oldalán egy csíkban felhalmozzuk, ezt az abrosz segítségével három-négyszer áthajtjuk. A kész rudat levágjuk, és ugyanezzel a módszerrel készítünk még egyet.

Közben az olajat felmelegítjük, és a túrós rétest csiga alakban beleengedjük. Mindkét oldalán szép aranyló barnára sütjük. Kiszedjük, lecsepegtetjük, kicsit hűlni hagyjuk, utána lehet szeletelni.

Ezután a dugó tésztáját is kihúzzuk a lisztezett abroszon, leszélezzük, olajjal locsoljuk, de ez üres marad, nem kerül bele töltelék. Két oldalról feltekerjük, középen két részre vágjuk, és a forró olajba csiga alakban beleengedjük. Mindkét oldalán színesre sütjük, majd kiszedjük, lecsepegtetjük, és darabokra vágva kínáljuk.