Zöldborsós csirke bográcsban

Zöldborsós csirke bográcsban

Hozzávalók: (8 főre) 2 egész tanyasi csirke, 1 kg vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 30 dkg gomba, 90 dkg zöldborsó, 30 dkg füstölt szalonna, 2 tv-paprika, 2 paradicsom, sertészsír, só, őrölt feketebors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 nagy sárgarépa, 2 nagy petrezselyemgyökér. Galuska: 3 tojás, 30 dkg liszt.

A megtisztított csirkét kisebb darabokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselymet, vöröshagymát, fokhagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát és paradicsomot felkarikázzuk. A szalonnát is felkockázzuk.

A bográcsban először lepirítjuk a szalonnát, a pörcöket kiszedjük, amennyiben szükséges, a zsírt pótoljuk, és beletesszük a csirkét. Átforgatjuk, kicsit lesütjük a forró zsiradékban, majd három teáskanál sóval, két teáskanál őrölt borssal fűszerezzük. Beleborítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Ezzel is sütjük. Amikor a hagyma már üveges, felöntjük egy liter vízzel. Az ételt tovább főzzük, közben a fűszereket pótolgatjuk.

Amint megfőtt a hagyma, beleboríthatjuk az összes többi zöldséget. További egy liter vizet adunk hozzá, és az egészet addig főzzük, amíg a zöldségek roppanósak lesznek.

A galuskához a tojásokat felütjük, egy teáskanál sóval, és annyi liszttel elkeverjük, amennyit a tojások felvesznek. Vágódeszkáról, késsel kis galuskákat szaggatunk a bográcsba, beledobjuk a petrezselyemzöldet, összeforraljuk, és már tálalhatjuk is.