Főtt, rántott tyúk
Hozzávalók: A leveshez: 1 egész tyúk (kb. másfél kg), 2 teáskanál só, 2 teáskanál egész bors, 2 sárgarépa, fél karalábé, 1 paradicsom, fél zellergumó, 2 petrezselyem, 1 kicsi kelkáposzta, 4 rózsa karfiol, 2 krumpli, 1 csípős paprika, 1 csokor zöldség-és zellerzöld, 1 vöröshagyma, 3 szál újhagyma. A rántott tyúkhoz: 2 tojás, só, 4 evőkanál liszt, tej, só, őrölt feketebors, a sütéshez sertészsír. Tálaláshoz krumplipüré és barackbefőtt.
Elsőként húslevest főzünk. A megtisztított, feldarabolt tyúkot fazékba tesszük, felöntjük két liter vízzel, és elkezdjük melegíteni.
Közben előkészítjük, megtisztítjuk a zöldségeket. A nagyobbakat félbevágjuk.
A leves habját leszedjük, sót és egész borsot adunk hozzá. Bezöldségeljük, felöntjük vízzel, és lassú tűzön addig főzzük, amíg minden megpuhul.
Amikor elkészült a leves, a zöldségeket és a húst kiszedjük belőle. A tyúkot kisebbekre daraboljuk, sóval és őrölt borssal megszórjuk.
A tojásokat kávéskanálnyi sóval felverjük. Liszttel és annyi tejjel keverjük simára, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ebben megforgatjuk a tyúkhúst, majd forró zsírban, sütés közben forgatva, hirtelen kisütjük.
Krumplipürét és barackbefőttet kínálunk hozzá.