Zöldséges vakcsigaleves

Zöldséges vakcsigaleves

Hozzávalók: Vakcsiga (nagy adag) 1 kg liszt, 10 tojás, 1 teáskanál só. Leves: (4 főre) 2 evőkanál sertészsír, 1 kisebb vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 3 karfiolrózsa, 1 szelet zeller, 1 szelet karalábé, 2 krumpli, ½ tv-paprika, ½ paradicsom, csokornyi petrezselyem-és zellerzöld, 4 marék vakcsiga. Fűszerek: 1 evőkanál őrölt paprika, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt feketebors.

A vakcsigához a tojásokat felütjük, villával felverjük, majd a liszttel és kevés sóval összegyúrjuk. Deszkán is alaposan átforgatjuk, hogy sima legyen. Négyfelé vágjuk, ezeket kicipózzuk.

Ujjnyi vastagra sodorjuk, majd rudakat vágunk belőle. Kb. öt centis csíkokra aprítjuk, majd csigakészítő bordázott fatáblán késsel, vagy ujjunk segítségével szaggatva, kis csigákat pödrünk belőle. A vakcsiga hasonlít a csipetkére, de a mintája miatt a csigatésztára is.

A leveshez a zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát, zellert, karalábét kockákra, a sárgarépát és petrezselyem gyökeret vékony karikákra vágjuk. A zöldfűszereket felaprítjuk.

Egy fazék aljában zsírt olvasztunk, és megpároljuk rajta a hagymát. Rápakoljuk a feldarabolt zöldségeket, összesütjük vele. Megszórjuk paprikával, sóval, borssal, majd három liter vízzel felöntjük. Félpuhára főzzük.

A krumplit vékony cikkekre vágjuk, és a karfiollal, paprikával és paradicsommal együtt a levesbe borítjuk.

Amikor minden megpuhult, a vakcsigát is belefőzzük. Zöldfűszert szórunk a tetejére, egyet forralunk rajta, és már tálalhatjuk is a finom ételt.