Nem lehet abbahagyni csirke habos burgonyapürével, párolt zöldséggel
Hozzávalók: (10 főre) 1,5 kg csirkehús (szárnya és combja), 15 dkg liszt, 1 púpos teáskanál őrölt paprika, 3 teáskanál só, 2 teáskanál majoránna, 2 teáskanál őrölt kömény, 2 teáskanál őrölt feketebors, 10 gerezd fokhagyma, 2 nagy vöröshagyma, 20 dkg margarin, 8 dl tejföl, 20 dkg sajt. Köret: 1,5 kg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem, karalábé), 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál ecet. Püré: 1,5 kg krumpli, 5 dkg margarin, 1 dl főzőtejszín, só.
A lisztet tálba öntjük, beletesszük a sót, a köményt, a majoránnát, az őrölt borsot és a fűszerpaprikát. Ráreszeljük a tisztított fokhagymát, és az egészet alaposan összekeverjük. Ebben a fűszeres panírban forgatjuk meg a húsokat. Tepsibe pakoljuk, és a maradék lisztet a tetejére szórjuk.
A vöröshagymát félkarikákra vágjuk, és margarinban megpároljuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd rátesszük a húsokra. Sajtot reszelünk a tetejére. A tejfölben a maradék puha margarint elkeverjük, majd ezzel gazdagon meglocsoljuk.
Alufóliával lefedjük, másfél órán át sütjük.
Ezután a fóliát levesszük, és megpirítjuk.
A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágva sós vízben megfőzzük. A vizet leöntjük, a krumplit áttörjük. Kevés margarinnal, főzőtejszínnel és ízlés szerint sóval kihabosítjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát és petrezselymet karikákra, a karalábét hasábokra vágjuk, majd sós vízben megpároljuk. Egy kisebb edényben cukrot karamellizálunk, amit egy deci vízzel felöntünk és olvadásig főzünk, majd a tűzről levéve ecetet keverünk bele, és ezzel az öntettel meglocsoljuk a párolt zöldségünket. Jó, ha egy ideig állni hagyjuk, hogy átvegye az ízt, utána tálalhatjuk a csirke és a püré mellé.