Örményesi lábszárpörkölt házi tarhonyával
Hozzávalók: (25 főre) 6 kg marhalábszár, 2,5 kg vöröshagyma, 2 nagy tv-paprika, 1 zöld csípős paprika, 5 evőkanál őrölt fűszerpaprika, 1 teáskanál csípős paprika, 2 teáskanál őrölt feketebors, 2 teáskanál őrölt kömény, 2 teáskanál majoránna, 3 evőkanál só, fél teáskanál őrölt szegfűbors, 6 gerezd fokhagyma, 20 dkg sertészsír. Köret: 2,5 kg házi tarhonya, 5 fakanál zsír, só, pörköltlé.
A húst közel egyforma darabokra felaprítjuk. A vöröshagymát, fokhagymát megtisztítjuk, és durvára vágjuk. A hosszú főzés miatt szét fognak főni az ételben. A paprikákat kicsumázzuk, és felkockázzuk.
A zsírt bográcsba tesszük, ráborítjuk a vöröshagymát és a paprikákat. Azonnal fűszerezzük borssal, köménnyel, majorannával, szegfűborssal. Alágyújtunk, és folytonos kevergetés mellett elkezdjük párolni. Húsz perc múlva rászedjük az átmosott húst.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, rádobjuk a fokhagymát, majd négy órán át főzzük. Idő közben az elfőtt levet apránként pótolgatjuk.
Egy nagyobb lábasban a zsírt felolvasztjuk, majd lepirítjuk benne a tarhonyát. A pörkölt főzőlevéből rászedünk bő egy liternyit, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd ezzel együtt készre főzzük. Amennyiben szükséges, sózzuk.
Amikor a bográcsban szinte megpuhult a hús, megsózzuk, őrölt paprikát szórunk rá, csípős paprikával fűszerezzük, és összeforraljuk.
Finom, fűszeres tarhonyával tálaljuk.