Húsos paraszttál

Húsos paraszttál

Hozzávalók: 25 dkg gomba, 5 dkg aszalt szilva, 1 vöröshagyma, 40 dkg káposzta, 40 dkg savanyú káposzta, 40 dkg sertés lapocka, 20 dkg főtt császárszalonna, 20 dkg kolbász, 2 evőkanál sertészsír, 2 teáskanál őrölt paprika, 3 babérlevél, 1 teáskanál őrölt feketebors, só, 1,5 dl vörösbor. Tálaláshoz 2 dl tejföl.

Az aszalt szilvát meleg vízbe beáztatjuk.

A vöröshagymát kockákra vágjuk. A káposztát felcsíkozzuk. A savanyú káposztát átöblítjük, és azt is kicsit aprítjuk. A lapockát csíkokra, a császárszalonnát kockákra, a kolbászt karikákra vágjuk. A gombát is felaprítjuk.

A hagymát zsíron egy kevés sóval megpároljuk. A tűzről levéve rászórjuk az őrölt paprikát, egy deci vizet öntünk alá, és beleforgatjuk a lapockát. Harminc percig kevergetve sütjük. Ezután hozzáadjuk a kétféle káposztát, majd felöntjük vízzel és vörösborral, fűszerezzük ízlés szerint sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, majd újabb egy órára visszatesszük főni. Ezután kerül bele a szalonna és a kolbász, majd fél óra múlva a gomba és az aszalt szilva az áztató levével együtt. Ilyenkor már csak tízpercnyi főzés szükséges, és tálalhatunk. Tejföllel, friss kenyérrel kínáljuk.