Sós parasztrétes és édes káposztás rétes

Sós parasztrétes és édes káposztás rétes

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 1 nagy tojás, 4 dl meleg víz, 1 teáskanál só, 3 evőkanál olvasztott zsír, pár csepp ecet. Sós töltelék: 3 tojás, 3,5 dl tejföl, só. Káposztás töltelék: 1 kisebb fej káposzta, 1 evőkanál zsír, só, ízlés szerint cukor. A locsoláshoz: 3 tojás sárgája, 4 dl tejföl. A tepsikhez és a locsoláshoz pár evőkanál zsír.

Először a káposztás tölteléket készítjük el. A káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk, és az egészet minél kisebb kockákra aprítjuk. Három teáskanál sóval elkeverjük, ebben állni hagyjuk.

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, beleütjük a tojást. Meleg vízben elkeverjük a sót és az ecetet, majd apránként összeállítjuk vele a rétestésztát. Jó alaposan, hólyagosra kidolgozzuk, közben az olvasztott zsírt is hozzáadjuk. Lisztezett deszkán kétfelé választjuk. A cipókat egyenként is alaposan átforgatjuk, majd lelapítjuk, konyharuhába csomagoljuk, és tállal letakarva egy órát pihentetjük.

A parasztrétes töltelékéhez a tojásokat tejföllel és sóval összekeverjük.

A tojások sárgájához is hozzáadjuk a négy deci tejfölt.

A sózott káposzta levét kinyomjuk, áttesszük egy lábasba, és egy evőkanál zsíron lepirítjuk. Amikor elkészült, kicsit hűlni hagyjuk, majd cukrot keverünk hozzá.

Az asztalt nagy abrosszal letakarjuk. Az egyik tésztát kivesszük, olvasztott zsírral átkenjük a tetejét. Kezünkben amennyire lehet, széthúzzuk, utána ráhelyezzük a terítőre. Elsőként hosszában, majd az asztal négy sarka felé fokozatosan nagyobbra formázzuk. A vastagabb részeknél alányúlunk, hogy mindenhol kellően vékony tésztát kapjunk. A széleit levágjuk.

Olvasztott zsírral és tejfölös tojással meglocsoljuk, majd gazdagon megszórjuk káposztával. Erre is locsolunk tejfölös tojást, és az abrosz segítségével hosszában feltekerjük a rétest.

Tepsi hosszúságú rudakra felvágjuk, ezeket kizsírozott tepsibe helyezzük. Tojásos tejföllel átkenjük a tetejét, majd 200 fokra előmelegített sütőben negyven perc alatt megsütjük.

A másik tésztát ugyanúgy vékonyra húzzuk, széleit leszedjük. Sós, tojásos tejföllel gazdagon meglocsoljuk, majd feltekerjük. Kizsírozott tepsibe helyezzük, de ezt csiga alakban készítjük el. Tetejét is átkenjük, majd készre sütjük.

A káposztás rétest darabolás előtt porcukorral megszórjuk. A parasztrétest pedig cikkekre vágva kínáljuk.